Stroke-terápia a bozótban (VIDEÓ!!)

2016 tavaszán Kamerunban végeztem terepmunkát, amelynek része volt az egyhónapos bantengi önkéntesség is. Banteng a délnyugati régióhoz tartozó Wabane tartomány része. A térség változatos domborzati viszonyai miatt érdemelte ki a kameruni Svájc nevet; 2400 méterről meredek hegyi utak lejtenek néhány száz méter tengerszinti magasságra;s a hegyek, dombok, völgyek közötti települések számtalan izgalmas történetet rejtenek.

Banteng egyetlen üresen kongó kórháza nehezen megközelíthető, víz az épületben nincs, áramot pedig egy napelemes áramfejlesztő biztosít. Beteg alig téved erre, és ha mégis, akkor az épületben levő gyógyszertárba jön gyógyszerért, vagy a telefonját hozza feltölteni.

A betegellátás többnyire a helyi gyógyítók dolga marad: a csontos emberé, a csecsemőkkel beszélőké, a fitymaszűkület megoldására szakosodott asszonyé, vagy éppen a bénulással járó bajokat gyógyítóé. Ez utóbbiról a fővárosban élő, a bantengi kórházba kihelyezett asszisztens kolléga volt igencsak elismerő véleménnyel. Kiderült, hogy az idős gyógyítóhoz nemcsak ő, hanem sokan mások is járnak bénult testrészeiket gyógyíttatni, és nem csupán a környékről, hanem az ország távolabbi részeiből is.

Mielőtt elhamarkodottan vélekednénk, tudnunk kell, hogy Kamerunban, sőt egész Afrikában, a viszonylag új szakterületnek számító neurológiát nagyon kevés ideggyógyász képviseli. 2014-es adatok szerint szubszaharai Afrika néhány országában egyáltalán nincs, vagy csak egyetlen ideggyógyász van. Bár Kamerunban meg nem erősített adatok szerint 10 körül van a gyakorló ideggyógyászok száma, azaz kb. 250 000-300 000 lakosra jut egy neurológus, a szakrendelés az ország vidéki lakossága részére elérhetetlen maradt. Ezekben a közösségekben a bénulásos beteget a hagyományos gyógyító kezeli. A tünetet okozó betegség így feltáratlan marad, a bénulást leginkább boszorkánysággal, mérgezéssel magyarázzák, és így is kezelik. Az országban számtalan spirituális gyógyító végez különféle praktikákat, a videofelvételen viszont egy olyan gyógymódot látunk, amely mellőzi a szellemek jelenlétét és nem kapcsolódik semmiféle szertartáshoz.

A terápia a gyógyító lakhelyén történik, több, két-három naponként ismételt ülésből áll, időtartama a javulás mértékétől függ, átlagosan 6-8 hétig, ritkábban néhány hónapig tart, a kezelés befejezéséről gyógyító és beteg együtt dönt. Ára 50 000 kameruni frank/CFA (100 euró = 65 000 CFA), ezt a gyógyfüvek beszerzéséért és az ismételt kezelésekért kell fizetni.
A kezelés idejére a mozgásképtelen beteg beköltözhet a gyógyítóhoz, azaz az udvarán levő valamelyik kisházba. Amíg itt lakik, családtagként bánnak vele, látogatják, saját tűzhelyt kap, részt vesz a közös étkezéseken. Mindezért nem számolnak fel különdíjat, a beteg családja viszont természetes módon belepótol az ellátásba.

A kezelés a lakóház mögötti kis téren történik. A gyógyító a páciens meztelen testét forró gyógyfüves főzettel masszírozza, majd bekeni gyógykenőccsel. Utána borotvapengével bemetszéseket ejt a bénult testrészre, és a csontos koponyára, majd a bemetszések helyét újabb gyógyfüves keverékkel kezeli. A kezelés hangulata nyugodt, ideje alatt beteg és orvosa között folyamatos a kommunikáció, a páciens jelzi észleléseit, visszautasíthatja a kezelés folytatását vagy kérheti a különböző fázisok ismétlését. Egy ülés időtartama 10-15 perc, bárki részt vehet rajta a páciens előzetes beleegyezésével.

A használt gyógyfüveket csak helyi nyelven tudták megnevezni, amit én nem ismerek, és időm sem volt a növényekről bővebb információkat gyűjteni. Némelyiket gyakran használják a bőr fertőtlenítésére, másokat (pl. a csalánt) fájdalomérzet keltésére. A pengebevágásokat, mint a spirituális gyógyítás egyik elemét, gyakran használják a rossz, a káros/mérgező kiűzésére.
A felvételen látható, stroke-os, jobb oldalára bénult női beteg natív kezelése harmadik hete tart, bajára egyéb gyógyszert nem kap. (A stroke agyi keringési zavart jelent, agyi érelzáródást vagy agyvérzést).

A kezelés alatt a bénult testrész fájdalom- és hőérzékelő receptorainak ingerlése történik, hasonlóképpen a modern gyógyászatban alkalmazott szelektív ingeráram kezeléshez, cryoterápiához, stb., ami a központi idegrendszer megfelelő részeit aktiválja, és vélhetően részt vesz a motorikus funkciók visszaállításában.

Érdemes figyelni a páciens partnerszerepére, a gyógyító és betege közötti kommunikáció módjára, a nyugodt, betegbarát környezetre, a gyógyítói attitűdre, mint a gyógyulást és rehabilitációt elősegítő, a beteg méltóságát tiszteletben tartó elemekre.

A videó IDE KATTINTVA érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük