Rólam

Biedermann Zsuzsánna vagyok, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Gazdasági és Közpolitikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa. Kutatási területem a fejlesztő állam Afrikában, szubszaharai afrikai gazdaságok, a növekedés politikai és intézményi feltételei, a fenntartható fejlődés.

Mit is jelent Afrika egy gazdasági szakember számára és miért indtottam róla blogot? Afrika számomra az emberiség bölcsője, és hatalmas ellentmondásokkal teli kontinens: a természettel összhangban élő ősi törzsek és a városok nyomornegyedeiben tengődő milliók ugyanúgy jellemzik, mint a békében egymás mellett élő különböző népcsoportok és a népirtások. Talán nincs más hely a földön, ahol ennyi szélsőséget találnánk.

Tudományos érdeklődésem arra indít, hogy objektív módszerekkel is megvizsgáljam: milyen tényezők hátráltatják vagy segítik a földrész országainak fejlődését, hogyan magyarázható Afrika gazdasági elmaradottsága. Az afrikablog.hu azért íródik, mert szeretném, ha a magyar embereknek reálisabb és pozitívabb képük alakulna ki Afrikáról. Ennek érdekében a kutatásaim során megismert témákról blogposztokat írok ismeretterjesztő, könnyen olvasható formában, de mégis tudományos alapossággal. A blogposztok rövidsége ellenére mindig próbálok mögöttes összefüggésekre is rávilágítani az ismertetett ország, társadalmi jelenség vagy gazdasági probléma kapcsán.

Hosszú távon azt szeretném elérni, hogy a magyarok ne féljenek Afrikától, hanem érdeklődéssel forduljanak az afrikai problémák és emberek felé, és árnyaltabban tudják megítélni az Afrikából érkező változatos (de általában inkább negatív képet festő) híreket.

Igyekszem olyanokat is megszólaltatni, akik hosszabb időt is töltöttek Afrikában. Az Afrikában élő magyarok című interjúsorozat reményeim szerint közelebb hozza az Olvasókhoz eme sokszínű kontinens népeit, kultúráját, szokásait, életmódját. A képgalériák révén pedig akár az afrikai emberek mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek azok, akik figyelemmel kísérik az afrikablog.hu posztjait.

Annak érdekében, hogy a blog minél változatosabb legyen, és a hazai afrikanisták minél szélesebb körét bevonjam a szakmai munkába, rendszeresen várhatók vendégposztok, amelyek az afrikai valóság más-más szeletét mutatják be.

Jó olvasgatást kívánok!