Miből finanszírozza tevékenységét az Al-Shabaab? – 2.rész

A szomáli diaszpóra hazautalásai

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a több millió fős szomáli diaszpóra szerepét sem a radikális iszlamista terrorszervezet finanszírozásában. A szomszédos országokban, az Öböl-államokban, az USA-ban, Nagy-Britanniában és Németországban élő szomáli származású bevándorlók hazautalásai az exportbevételek többszörösét is hozhatják Szomáliának, és ennek egy része a radikális iszlamisták ügyét támogatja.

A szomáli diaszpóra a UNHCR adatai alapján 2009-ben

Mivel az Al-Shabaab „elődje”, az Islamic Courts Union sok esetben biztosította a bűnözés csökkentését, alapvető szociális és egészségügyi szolgáltatásokat, és a legfontosabb közjavakat, a belőle 2006-ban kiváló radikálisabb „részleget” sokan az ICU jogos utódjának tekintették és a Szomáliában élő családtagjaik javaslatára anyagilag is támogatták. A szomáli diaszpóra Kenyában a legnépesebb, és valószínűsíthető, hogy a széles körben elterjedt kenyai alternatív hazautalási rendszerek (alternative remittance systems) használatán keresztül a diaszpóra tagjai rendszeresen anyagi támogatást nyújtanak az Al-Shabaabnak, sőt ez a Kenyából érkező támogatás a szervezet egyik legjelentősebb bevételi forrása. Ráadásul Kenya az elmúlt négy-öt évben a szervezett bűnözés, ember- és kábítószerkereskedelem új központjává kezd válni, a kialakuló regionális összefonódások pedig remek környezetet biztosítanak az Al-Shabaab számára, ha például házilag készített robbanószerkezetes (Improvised Explosive Device) vagy egyéb terrortámadások megszervezésére készül.A diaszpóra lelkesedését az utóbbi időben több tényező is visszavetette: nyugaton több szomálit is börtönbüntetésre ítéltek a szervezet támogatása miatt ,valamint az Al-Shabaab extrém erőszakossága, keményvonalas ideológiája és a nemzetközinek tekintett erők visszavonulása Szomáliából szintén visszavetette a külföldről érkező támogatás mértékét.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! A KÉPEKET MARSAI VIKTOR BOCSÁTOTTA RENDELKEZÉSÜNKRE.

 

A hawala-rendszer

A hazautalások nagy része egyébként az iszlám bankrendszerre épülő hawala-ügynökségeken vagy cégeken keresztül zajlik, amely becsületi-bizalmi alapon működik. Lényege, hogy nem utalnak országhatárokon át jelentős összegeket, hanem szóbeli jelszavas megállapodás alapján, brókerek közreműködésével juthat hozzá a Szomáliában élő rokon például az Amerikai Egyesült Államokban leadott pénzhez. A hawala-rendszer  rendkívüli népszerűségnek örvend a Közel-Keleten, Afrika szarván, Indiában és Pakisztánban, hiszen gyorsan és egyszerűen, a hivatalos árfolyamokat megkerülve, alacsonyabb jutalékkal működik, mint amelyet bármely formális bank biztosít ügyfelei számára. Mivel rendkívül hatékony és gyors módszer a pénz továbbítására, ugyanakkor nem hivatalos (papíron nincs nyoma a tranzakciónak), a pénz eredetét és pontos útját nagyon nehéz lenyomozni, éppen ezért a terrorista szervezetek számára különösen vonzó megoldás.

A hawala-rendszer ábrázolása egy gyakorlati példán keresztül

Természetesen nemcsak a szomáli diaszpóra tagjai bocsátanak ilyen módon pénzt az Al-Shabaab részére, hanem más terrorszervezetek is, amelyek szimpatizálnak céljaival. Gyakran említik a sajtóban az Al-Kaida (vezetőjének, Ayman Al-Zawahirinek az Al-Shabaab akkori feje, Godane még 2012-ben hűséget esküdött) és az Al-Shabaab közötti szoros köteléket. A világszinten is összehangolt erőfeszítések, amelyek az Al-Kaida pénzügyi „kiéheztetését” célozták, meglehetősen leszűkítették az Al-Kaida lehetőségeit a testvérszervezetek támogatására. Azonban mivel az Al-Kaidának szánt donációkat fokozottan ellenőrizték, az ún. „proxy-dzsihád” elgondolás hívei (ennek lényege, hogy ha valaki valamilyen okból fizikailag nem képes személyesen szent háborút vívni, a hús-vér harcosok anyagi támogatásával kivívhatja becsületbeli helyét a mennyországban) esetleg az Al-Shabaab felé fordulhattak. Abd al-Rahman bin ‘Umayr al-Nu’aymi katari illetőségű támogató például egész sor terrorista szervezetnek adományozott nagyobb összegeket, köztük az Al-Shabaabnak bizonyíthatóan 250.000 dollárt 2012-ben.  Ezek a támogatók pedig ellensúlyozhatták, hogy a szervezet az utóbbi időben jelentős bevételi forrásoktól esett el egyrészt a katonai helyzet alakulása miatt: a mogadishui Bakara Piac, Kismayo és Barawe kikötői kikerültek a közvetlen fennhatósága alól). Másrészt a fennhatósága alatti területeken élők elfordultak az Al-Shabaabtól.

Árusok Mogadishuban

A szervezet fennmaradása szempontjából azonban mindenképp az a döntő, hogy a szomáli közvélemény kiáll-e mellette. A legtöbb szomálit (még a gyorsan növekvő szalafista irányzat követőit is) pedig elidegenítette az Al-Shabaabtól a drákói szigorúság, amellyel az uralma alatt lévő területeket kormányozza, illetve néhány esetben a civil lakosok szándékos és szükségtelen lemészárlása.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének (MTA KRTK VGI) tudományos munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Gazdasági és Közpolitikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük