Könyvajánló – Dr. Steier József: Az Ebola poklában jártam

Napjainkban minden idők legnagyobb, de legalábbis legnagyobb figyelmet kapó Ebola-járványa tombol Afrikában. A járvány kezdetét 2013. decemberére datálják, de ez a magas halálozással járó betegség igazán csak 2014. nyarára került be a hazai köztudatba. Ennek kapcsán készült ez a könyv, melynek szerzője annak a Guineának a tiszteletbeli konzulja, ahonnan a járvány kiindult.

 

Bár a cím eléggé figyelemfelkeltő, a könyv mellőzi a hatásvadász mondatokat és kifejezéseket, inkább a tényszerű megközelítést preferálja. Mindez nem véletlen, hiszen a szerző, Dr. Steier József nem író és nem is újságíró, viszont rendkívül jól ismeri az afrikai kontinenst. Már általános iskolás korában volt alkalma hosszabb időt eltölteni Guineában, és később is több alkalommal járt Afrikában, számos országot bejárva.

Helyismeretét a könyv megírásakor is kamatoztatva elénk tárja Guinea (és a szomszédos országok, mint Sierra Leone és Libéria) történelmét, társadalmi-, gazdasági- és politikai viszonyait, hogy jobban megérthessük a járvány kitörésének okait. Nemcsak az érintett országok történelmét ismerteti, hanem az Eboláét is. Az első dokumentált járvány ugyanis 1976-ban zajlott le, és azóta is több alkalommal azonosítottak Ebola-járványt.

Dr. Steier József 2014 óta a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja, így fontosnak tartotta, hogy személyesen is meggyőződjön az ottani helyzetről. Szándéka ellenére azonban nemcsak a guineai, hanem a magyarországi körülményeket is saját bőrén tapasztalhatta meg, ugyanis egy Afrikában összeszedett betegség miatt a magyar járványügy munkásságával is kénytelen volt szembesülni. A könyv elején található alcím, a „21 nap rettegés” erre az időszakra utal, mivel a fertőzésveszély minimalizálása miatt önkéntes karanténba vonult. (Az Ebola lappangási ideje három hét, emiatt volt 21 napos a karantén.) Szerencsére a vizsgálatok során kiderült, hogy nem kapta el az Ebolát, de kálváriája a hazai egészségügy hiányosságaira, a trópusi járványokkal szembeni jelentős felkészületlenségére is felhívta a figyelmet.

A könyv írója a személyes történet mellett nem feledkezett meg a járvány közösségre gyakorolt hatásairól sem, így az Ebola nemzetbiztonsági kockázatáról, valamint gyógyításának jelenlegi és jövőbeli lehetőségeiről is tájékoztatja az olvasót. Érdekes adalék az a fejezet, amelyben az Afrikában több alkalommal és több országban is missziós orvosként megforduló Dr. Jakkel Anna Mária meséli el saját tapasztalatait a térségben megfigyelhető, nem túl fejlett egészségügyi rendszerről.

Az Eboláról szóló könyv végén Steier József gondolatait olvashatjuk a Guineai Köztársaság Ebola utáni jövőjéről, és a főváros mellett található Loos-szigetek fejlesztésének terveiről.

A könyv stílusa könnyed, a komoly témák ellenére is könnyen olvasható, bárki számára érdekes olvasmány. Az alig 200 oldalas mű nemcsak az Ebola kiindulásának és a ránk leselkedő (valós és nem valós) veszélyeknek a bemutatását célozza, hanem Nyugat-Afrika világát is ismerteti az olvasóval. A borító egyszerű, de esztétikus, nem vonja el a figyelmet a mondanivalóról. Aki nem csak a hírekben szereplő szenzációhajhász címekből szeretne tájékozódni napjaink legnagyobb járványáról, hanem a dolgok mögé nézve szeretne egy teljesebb képet kapni az Eboláról, annak a könyv rendkívül érdekes és informatív olvasmány.

A GazMag online magazin főszerkesztője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük