Interjú az Africa Investment Group igazgatójával, Lukács Zsolttal

1. Zsolt, mint az Africa Investment Group igazgatója, be tudnád mutatni néhány mondatban a szervezet munkáját? Mi indított arra, hogy megalapítsd az Africa Investment Group-ot és milyen eredményeket sikerült eddig elérnetek?

Az Africa Investment Group mint szervezet alapításának ötlete 2010-ben fogalmazódott meg bennem.Afrika rohamos fejlődésnek indult, és úgy gondóltam, hogy olyan elképzeléssel és márkanévvel kell előrukkolni,amely nemzetközi szinten is megállja a helyét. Fő tevékenységi körünk, hogy kimondottan Afrika iránt érdeklődők vállalkozását segítjük.Teljesen önálló szervezet vagyunk, elsőként voltunk jelen a ghánai piacon,mint ilyen szolgáltató. Naprakész információval és helyi munkatársak segítségével tudunk segíteni cégbejegyzésben, termékengedélyeztetésben, helyi adózási kérdésekben, tartózkodási engedély intézésében és sok más fontos kérdésben. Az eredmények lassan alakulnak,mivel a mi előzetes kutatómunkánkat felhasználva megalakult a “Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.”,illetve a HTCC munkatársát is jómagam kalauzoltam végig Ghánában.Az emberek -érthető módon- előszőr állami cégbe vetik bizalmukat. Az idő és a zavaros magyar politikai élet viszont minket igazol, egyre többen keresnek inkább minket, hogy segítsünk. A külföldi partnerekkel más a helyzet,ők úgy látom nyitottabbak. A fejlődésünket természetesen lassítják az anyagiak, de látnak bennünk fantáziát: mind a domain nevünkre,mind a cégünkre volt már komoly vételi szándék, amelyet elutasítottam. Ellenben üzleti partnert keresek magyarországi partneriroda nyitásához. Az elsődleges célunk először nem az ügyfelek számának növelése, hanem egy brand kialakítása kiváló szolgáltatást nyújtva. Ezt tükrözi a logónk is.

2.Szerinted van-e “recept” arra, hogy egy magyar üzletember sikeres vállalkozó legyen Afrikában? 

Azt gondolom, és senkit nem akarok ezzel megbántani, de az az üzletember,  aki a magyar nyelvet beszéli és érti a magyar gondolkodást, már önmagában előnnyel indul. Természetesen az angol nyelv ismerete is előny,de ennek hiányát egy jó vezető áthidalja. Mindenesetre felhívom a magyar üzletemberek figyelmét, hogy Afrika már „Nyugat”. Tőkét igényel, sok türelmet, időt és mindennapi kontrollt. Ezen azt értem, hogy mindenképpen legyen a kiválasztott afrikai országban magyar munkatársa, képviselete, aki együtt dolgozik a helyi afrikai munkatárssal. Pontosan tervezze el mit akar és legyen A,B,C verziója azon belül is. Így a kockázat csökkenthető.

3. Gondolom teljesen más stratégiát kell alkalmazni a piacra lépésre, ha valaki Ghánában, Angolában vagy Dél-Afrikában akar üzletelni. Az Africa Investment Group bármilyen afrikai országgal kapcsolatban tud tanácsokat adni? Hogyan építettétek ki a kontinens jó részét behálózó kapcsolati tőkéteket? 

Egyelőre néhány afrikai országban tudunk segíteni. Nincs is olyan cég ma a világon, akinek a tevékenysége az egész kontinensre kiterjedne, de pontosan ez a célunk a jövőre nézve. Jelenleg továbbra is elsődlegesen a nyugat-afrikai országokban tudunk segíteni, ghánai központtal. Az, hogy merre szeretnénk terjeszkedni, már bizalmasabb kérdés, de annyit mondhatok,hogy lassan, számos tényezőt megfontolva választjuk ki a képviseletet ellátni kívánó jövőbeni partnereinket. Jelenleg még Kenyában, Ugandában, Beninben és Togóban tárgyalunk, illetve az USA-ból is vannak érdeklődőink.

4. A honlapotokat böngészve láttam, hogy számos Afrikában rendezett expo-ra, regionális kiállításra hívtok érdeklődőket. Ezeken a rendezvényeken milyen üzleti partnerekkel van lehetőség megismerkedni, miért érdemes ezekre ellátogatni? 

Igen, vannak általános kiállítások, ahol mindenki megtalálhatja a számára kedvező partnert, illetve vannak célirányos kiállítások és üzleti találkozók, amelyeknek van egy központi témája, pl. víz, infrastruktúrafejlesztés, napenergia, olaj-és gáz, agrárfejlesztések,IT szektor,stb. Míg az általános kiállításokon és üzleti találkozókon akár pavilont is bérelhet az érdeklődő, a specifikus témáknál inkább előadásokat hallgathat, komoly partnereket szerezhet. Egy-egy ilyen rendezvény nem olcsó,de a befektetett költség könnyen kompenzálható egy jó szerződés aláírásával. Profit szempontjából most Afrika az első helyen áll. Mindenképpen érdemes kiállítani, mert Afrika nyitott az újdonságokra.

5. Tudnál mesélni név nélkül egy-két sikeres és kevésbé sikeres magyar vállalkozásról, akiket te segítettél Afrikában? 

Természetesen cégneveket nem tudok mondani,mert védenem kell az ügyfelek érdekeit. Az egyik cég ,akiknek a munkáját nagyon nagyra tartom,egy kozmetikai cikkeket előállító vállalkozás. A termékeik egyik alapanyagának afrikai előállító partnerét kellett ellenőriznünk, mert az előre kifizetett vételár ellenére a szállítmány hiányosan és igen késve érkezett meg, ezzel sok kellemetlenséget okozva ügyfelünknek. A következő üzletet sikerült időben, még pénzátutalás előtt leállítani és tisztázni a szerződés pontjait a két fél között.
Egy másik ügyfelünk a mai napig sikeres közös céget üzemeltet ghánai partnerével ingatlanbefektetés terén.Mindig visszaigazolást nyer az a felhívásom,hogy ne legyenek önfejűek a vállalkozók és vegyék igénybe olyan cég vagy személy segítségét,aki jártas az adott országban, mind viselkedési kultúra,mind hivatali eljárások tekintetében. Sajnos a magyar vállalkozók hajlamosak makacsul belevágni önállóan, hiszen a hozzánk hasonló cégek és természetesen a mi szolgáltatásunk is pénzbe kerül.A későbbiekben mindig beigazolódik,hogy a kevesebb több. Volt olyan cég, aki kérte, hogy segítsünk ellenőrizni egy afrikai céget. 100.000 forint munkadíjat kértünk, melyet sokallott. Fél év múlva panaszkodva jelentkezett, hogy 22 ezer dollárral károsították meg, üzlet sehol.

6.Te évekig éltél Ghánában. A tapasztalataid alapján milyenek a ghánai munkavállalók? 

A szabadságvágyuk nagyon nagy, olyanok, mint a Mustangok, és őszintén szólva szerintem ez a helyes út ebben a pénz diktálta világban. Viszont fejlődni kell és várják a munkalehetőséget. Szorgalmasak,nagyon gyorsan tanulnak, jó a kézügyességük. El kell felejteni, hogy éhbérért dolgoztatja őket bármely vállalkozás is. Annál nagyobb a büszkeségük,és a külföldi munkáltató húzza a végén a rövidebbet. Ezen felül az is meghatározó, hogy milyen iparágban kívánjuk őket foglalkoztatni. Egy gyártósor még idegen,ijesztő lehet számukra a megszokott szabadság után, a jó vezető ezért elengedhetetlen. Összefoglalva a megbecsült afrikai alkalmazott jó választás.

7. Mit üzennél annak a magyar vállalkozónak, aki most készül egy afrikai országban több százezer tyúkkal működő tojótelepet létrehozni és a tyúkoknak szánt takarmányt is maga termesztené több száz fős külföldről behozott szakembergárdával? Szerinted milyen buktatói lehetnek egy ilyen projektnek? 

Rögtön annyit, hogy felesleges több száz fős szakember gárda. Pénzkidobás, ki kell választani a 20 legjobbat és azok képezzék a helyieket. Olcsóbb és kifizetődőbb, ráadásul szórakoztatóbb. 🙂

8.Milyen terveid vannak még a közeljövőben? 

Szeretnék egy igazi három nyelvű twi-magyar-angol iskolát építeni Ghánában, ehhez minden segítséget elfogadunk. Azt gondolom a jövőre nézve ez is kifizetődő, és mindenképp fejleszti a két ország viszonyát.

9. Ismersz-e befolyásos ghánai döntéshozókat, akik szimpatizálnak a magyarokkal?

Hanna  Tetteh Külügyminiszter asszony jó ismerősöm, fogadott személyesen. Vele szívesen megosztanám újra a gondolataimat.

 10.Ha valaki kedvet kapott hozzá, hogy Afrikában indítson vállalkozást, hogyan léphet veletek kapcsolatba? 

Elérhetőségeink a honlapunkon, melyet folyamatosan fejlesztünk:  www.africainvestmentgroup.com

Megosztás

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének (MTA KRTK VGI) tudományos munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Gazdasági és Közpolitikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük