You are here: Home » countrystudies » Egy rendhagyó előadás Kiberában

Egy rendhagyó előadás Kiberában

2017 tavaszi szemeszterében Pásztor Szabolcs egyetemi oktató számos szubszaharai afrikai országban tett látogatást és tartott egyetemi kurzusokat. A Nairobiban található Kenyatta University-n eltöltött júniusi hetek lehetőséget adtak a kiberai nyomornegyed meglátogatására is, melynek során felkereste a Cana Junior Children’s Center-t és a Starays High School-ban folyó munkába is bepillantást nyerhetett.

A Cana Junior Children’s-ben óvodai és alsó tagozatos oktatás folyik, és diákok nagy része a napi meleg étel miatt jár az iskolába. Leginkább a brit gyarmati múlt miatt jelentős hangsúlyt helyeznek az oktatásra és a tudás önmagában vett érték. Sok helyen látni még Kiberában is olyan hangzatos feliratokat, mint például: Knowledge is the best investment.

Az iskola falai bádoglemezekből állnak, a hely szűkös, a fapadok kényelmetlenek, a helyiségekben félhomály van, a diákok szemei viszont csillogóak. Folyamatosak a külső zajok és a nyomornegyedben elégetett faszén füstje is fojtogató. Az iskolában ülő diákok viszont tanulni szeretnének,  azonban sokszor előfordul, hogy nem tudnak iskolába jönni. (Még az is gyakran megtörténik, hogy a nagyobb testvér viszi el aznap a cipőt és a kisebb ilyenkor otthon marad.)

Az oktatók lelkesek és értékes tudást adnak át, és a tanárok egyfajta szülői szerepet is betöltenek. Érdekes kis közösség ez, ahol mindenki igyekszik segíteni a másiknak.

Ettől az iskolától nem is olyan messze működik a Starays High School és a lelkes, jó képességű Cana Junior Children’s Center diákjai akár itt is folytathatják tanulmányaikat. Az osztálytermek nagyobbak, de ha mindenki ott szeretne lenni az előadáson a poros udvarra kell kivinni a székeket. Az udvaron kötelek vannak kihúzva, ahol ruhák száradnak, sőt még az is gyakran megesik, hogy tyúkok sétálnak el a diákok és az oktatók között, de ez senkit sem zavar. A tudás itt is mindennél fontosabb.

A diákok egyenruhában vannak és ezt mindenki büszkén viseli. Ők egy olyan közösséghez tartoznak, ahol tudást kaphatnak és számukra ez kivételesen fontos. Az iskolában feszes a csengetési rend és korszerű tárgyakat tanulnak. Jelen lenni és a legjobb teljesítményre törekedni ebben az iskolában szinte kötelező.

Ennek a közösségnek a menetrendjét törte meg Pásztor Szabolcs, 2017. június 15-én délután, amikor – ha úgy tetszik – egy rendhagyó osztályfőnöki órát tartott. Beszélt a 6000 km-re fekvő Magyarországról, az eddigi életútjáról és arról, hogy a magyar oktatási rendszer mennyiben járult hozzá ennek az életútnak az alakításához. Felhívta a figyelmet a hazai lehetőségekre és ezen belül a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra is.

Ezután pedig egy kötetlen beszélgetés kezdődött, amely azonban nem tarthatott túlzottan sokáig. A diákok visszavitték a székeket az osztálytermekbe és már a következő órára készültek. Rövid látogatás volt ez tehát, de talán mindenki számára egy kitörölhetetlen emlék.

közgazdász, egyetemi oktató és az Ethiopian Civil Service University vendégoktatója

1 Comment

  1. Nagyon örülök barátom hogy ilyen nagyszerű ember vagy,letél.Aki tesz dolgokat a világban az emberekért. Remek a munkáid sok szerencsét kívánok továbbra is barátom.☺

Comments are closed.