Egy rendhagyó előadás Kiberában

2017 tavaszi szemeszterében Pásztor Szabolcs egyetemi oktató számos szubszaharai afrikai országban tett látogatást és tartott egyetemi kurzusokat. A Nairobiban található Kenyatta University-n eltöltött júniusi hetek lehetőséget adtak a kiberai nyomornegyed meglátogatására is

 

 

 

 

 

Látogatása során Szabolcs felkereste a Cana Junior Children’s Center-t és a Starays High School-ban folyó munkába is bepillantást nyerhetett.

A Cana Junior Children’s-ben óvodai és alsó tagozatos oktatás folyik, és diákok nagy része a napi meleg étel miatt jár az iskolába. Leginkább a brit gyarmati múlt miatt jelentős hangsúlyt helyeznek az oktatásra és a tudás önmagában vett érték. Sok helyen látni még Kiberában is olyan hangzatos feliratokat, mint például: Knowledge is the best investment.

Az iskola falai bádoglemezekből állnak, a hely szűkös, a fapadok kényelmetlenek, a helyiségekben félhomály van, a diákok szemei viszont csillogóak. Folyamatosak a külső zajok és a nyomornegyedben elégetett faszén füstje is fojtogató. Az iskolában ülő diákok viszont tanulni szeretnének,  azonban sokszor előfordul, hogy nem tudnak iskolába jönni. (Még az is gyakran megtörténik, hogy a nagyobb testvér viszi el aznap a cipőt és a kisebb ilyenkor otthon marad.)

Az oktatók lelkesek és értékes tudást adnak át, és a tanárok egyfajta szülői szerepet is betöltenek. Érdekes kis közösség ez, ahol mindenki igyekszik segíteni a másiknak.

Ettől az iskolától nem is olyan messze működik a Starays High School és a lelkes, jó képességű Cana Junior Children’s Center diákjai akár itt is folytathatják tanulmányaikat. Az osztálytermek nagyobbak, de ha mindenki ott szeretne lenni az előadáson a poros udvarra kell kivinni a székeket. Az udvaron kötelek vannak kihúzva, ahol ruhák száradnak, sőt még az is gyakran megesik, hogy tyúkok sétálnak el a diákok és az oktatók között, de ez senkit sem zavar. A tudás itt is mindennél fontosabb.

A diákok egyenruhában vannak és ezt mindenki büszkén viseli. Ők egy olyan közösséghez tartoznak, ahol tudást kaphatnak és számukra ez kivételesen fontos. Az iskolában feszes a csengetési rend és korszerű tárgyakat tanulnak. Jelen lenni és a legjobb teljesítményre törekedni ebben az iskolában szinte kötelező.

 

Ennek a közösségnek a menetrendjét törte meg Pásztor Szabolcs, 2017. június 15-én délután, amikor – ha úgy tetszik – egy rendhagyó osztályfőnöki órát tartott. Beszélt a 6000 km-re fekvő Magyarországról, az eddigi életútjáról és arról, hogy a magyar oktatási rendszer mennyiben járult hozzá ennek az életútnak az alakításához. Felhívta a figyelmet a hazai lehetőségekre és ezen belül a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra is.

Ezután pedig egy kötetlen beszélgetés kezdődött, amely azonban nem tarthatott túlzottan sokáig. A diákok visszavitték a székeket az osztálytermekbe és már a következő órára készültek. Rövid látogatás volt ez tehát, de talán mindenki számára egy kitörölhetetlen emlék.

Megosztás

közgazdász, egyetemi oktató és az Ethiopian Civil Service University vendégoktatója

One Comment

  1. koholák józsef

    Nagyon örülök barátom hogy ilyen nagyszerű ember vagy,letél.Aki tesz dolgokat a világban az emberekért. Remek a munkáid sok szerencsét kívánok továbbra is barátom.☺