Az Al-Sabáb karácsonya

2016. december 11.

Az Európai Unió Szomáliai Kiképző Missziójának (EUTM Szomália) helyt adó nemzetközi táborban a nap szokásos erős sugarai, a 30 fokos nyárias hőség és az Indiai-óceán felől érkező sós, bár kellemes tengeri szellő érintik meg a katonákat elsőként reggelente. Nem volt ez máshogy 2016. december 11 reggelén sem, amikor 07:30 órakor a táborban is érzékelhető hatalmas robbantás rázta meg Mogadishut.

Éppen az irodámban ellenőriztem az elektronikusan érkező napi tennivalók tömkelegét, a 08:00 órakor kezdődő feladatomnak megfelelően készültem a tábor elhagyására a Mogadishu Nemzetközi Repülőtér és az azt körülvevő zárt zóna, a MIA területére. (A MIA egy úgynevezett védett zóna, amelynek területén belül maga a repülőtér, nemzetközi szervezetek, nagykövetségek, az AMISOM bázisai, több egyéb szervezet és az EUTM Szomália helyezkedik el. A védett zóna őrzését az AMISOM biztosítja. Az AMISOM (Afrikai Unió Szomáliai Missziója – African Union Mission in Somalia) egy aktív béketámogató művelet, amit az Afrikai Unió hajt végre ENSZ jóváhagyással. Eredeti megbízása 2007. január 19-től szólt 6 hónapra, amit azóta az ENSZ rendszeresen meghosszabbít.) Az ablakok üvegei megremegtek a robbanás erejének hatására, és szorongó, összeráncolt szemöldökű tekintetek kémlelték a légteret firtatván, hogy a MIA elleni történt-e merénylet ezen a forró reggelen. Perceken belül a felhőtlen égszínkék égboltot a detonáció okozta füstfelhő szennyezte és távolságából már következtetni lehetett rá, hogy a MIA-n kívül történhetett a terrorcselekmény.

Jelentésekből és a hírportálok weboldalaiból hamar fény derült arra, hogy az al-Sabáb (AS: Szomáliában a nemzetközi közösség által elismert kormány megdöntéséért, az AMISOM és más külföldi erők távozásáért küzdő iszlamista terror szervezet. Folyamatos támadásaik főleg az AMISOM, valamint a szomáli kormány tisztségviselői, fegyveres erői és rendvédelmi szervei ellen irányulnak, de időnként a polgári lakosság és egyéb külföldi állampolgárok ellen is végrehajtanak merényleteket, adott esetben Szomálián kívül is.) öngyilkos merénylője hajtott végre támadást egy gépkocsiba rejtett pokolgépet működésbe hozva a város legnagyobb kikötőpontjának bejáratánál – ami 5 km-re található táborunktól – legalább 29 halálos áldozatot és 50 sérültet hagyva maga után. A robbanást kézifegyverek intenzív tüze követte.

Öngyilkos merénylő robbantása utáni füstfelhő ( Forrás: Sunday Express)

Az Al-Sabáb ünnepi időszakban elkövetett terrorcselekményei

Már hagyomány, hogy Szentestétől az új esztendő kezdetéig az AS radikális terroristái kiemelt figyelmet szentelnek a MIA-nak. Nézzük sorban, hogy az EUTM Szomália Mogadishuba települése óta melyek voltak az AS-nek a misszió táborát, illetve az azt körülvevő zárt zónát érintő támadásai az év végi ünnepek környékén.

2014 január elsején, a hajnali órákban aknagránát támadást hajtottak végre a MIA ellen. A későbbi vizsgálat szerint 6 aknagránátot lőttek ki, amiből 1 okozott anyagi kárt az ENSZ táborában (tönkretett egy konténert), 2 csapódott be az EUTM Szomália tábor közvetlen közelében. Sérülést, hálált egyik gránát sem okozott. (A MIA bejáratától 300 méterre elhelyezkedő Jazeera Hotel előtt ugyanezen a napon este 19:50-kor és 20:50-kor autóba rejtett pokolgépek robbantak 11 halottat és 40 serültet hagyva maguk után.)

Autóba rejtett pokolgép maradványai (Forrás: The Telegraph)

2014. december 14-én 19:30 órakor, néhány percen belül hat egymást követő robbanás zaja volt érzékelhető az EUTM Szomália táborában. A rendelkezésre álló információk szerint a védett zónán kívüli területről 60 mm-es aknavetőből indított gránátok a tábor bejáratától kb. 100-150 méterre, az óceán és a tábor között elhelyezkedő területre csapódtak be. A misszió állományában személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

2014. december 25-én 13:45 órakor lövések, illetve robbanások zaja volt érzékelhető az EUTM Szomália táborában. Az AS vélelmezhetően hat tagja az AMISOM 1-es Szektor parancsnoksága ellen intézett támadást – pár száz méterre található az EUTM Szomália táborától –, ahol két elkövető az ottani tiszti étkezdébe behatolva a testükre szerelt szerkezetet működésbe hozva robbanásokat idéztek elő. A támadás során az AMISOM állományába tartozó nyolc katona, valamint 3 polgári személy veszítette életét, a sérültek száma nem ismert. A behatolók semlegesítésére az AMISOM mozgósította erőit. Kisebb-nagyobb megszakításokkal a tűzharc zajai 19:45-ig voltak hallhatóak.

Másnap kora reggel ismét kézifegyverek zaja volt hallható. Nem sikerült minden előző napon behatoló AS tagot semlegesíteni, s egyesek az esti, illetve éjszakai órákban elrejtőztek, és a védett zónában elhelyezkedő egyik üzemanyag-töltő állomásra menekültek. Üldözésük reggel folytatódott, s ennek eredményeként került sor a tűzharcra. Helyi idő szerint 10:00 órakor az al-Sabáb elkövetők semlegesítése befejeződött. A terroristák védett zónába történő behatolásának módja és helye hivatalosan nem ismert. Az elkövetők a a Szomáliai Nemzeti Hadsereg egyenruháját viselték, s támadásuk végrehajtásakor gépkarabélyt, kézigránátot, valamint robbanóanyaggal felszerelt emberi testre erősített mellényeket használtak. Az EUTM Szomália személyi állományában sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett, illetve a misszió tagjai harcérintkezésben nem vettek részt.

60mm-es aknavető  (Forrás: BBC News)

2016 január elsején éjjel, helyi idő szerint 00:45 órakor a város felől B-10 típusú, szovjet gyártmányú lövegből lőttek a repülőtéri védett zóna felé. Ez a hírek szerint az AS az AMISOMnak a MIA-n belüli katonai bázisa elleni átfogó támadásának nyitánya lett volna, de a támadást a NISA (Somali National Intelligence and Security Agancy), a szomáliai Nemzeti Hírszerző és Biztonsági Hivatal célja az AS tevékenységének felderítése, megakadályozása. A szervezetet Abdulahi Gafow tábornok vezeti) és az AMISOM erői elfojtották. Ennek további részleteiről nem számoltak be, és az AMISOM sem kommentálta az esetet. A kilőtt gránátok nem értek célt, de egy gránát a lakókörletekhez közel csapódott be. A táborban személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett. Utóbb a NISA vezetője az Amerika Hangja szomáliai adásában elmondta, hogy a NISA-nak előzetes információja volt a készülő támadásról, ezért az adott időszakban több száz fős állomány teljesített szolgálatot a városban, és a védett zóna Medina kapujának közelében az információ alapján egy beazonosított minibuszban utazó, erősen felfegyverzett csoporttal vívtak tűzharcot.

Szerencsések vagyunk?

2016 decemberében az irodámban ülve többször is elgondolkodtam, hogy milyen szerencsések vagyunk, hisz ez volt az első olyan ünnepi időszak, amikor 3 egymást követő év után az AS nem támadta a MIA-t. Sajnos azonban nem sokáig örülhettem: 2017. január 2-án robbanás zaja törte meg a csendet. A konténeriroda előtti térről kémlelve a légteret, hogy hol és mi történhetett, hirtelen egy második, szinte elviselhetetlen hangerejű detonáció festette szürkére a kék eget.

Öngyilkos merénylő robbantása utáni füstfelhő ( Forrás: Sunday Express)

Az AS két gépjárműves öngyilkos merénylője hajtott végre támadást a MIA egyik bejárata mellett található rendőrségi ellenőrző-áteresztő pont ellen, és a MIA-n kívül, közvetlenül a nemzetközi repülőtér termináljával szemben található Peace Hotel ellen, azt teljesen elpusztítva, és minimum 30 áldozatot követelve.

A hotel maradványai (Forrás: Daily Star)

Folytatása következik “Hogyan továbbb Szomália?” címmel!

Megosztás

hivatásos katona, Nemzetközi biztonság- és védelempolitika MSc hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük