You are here: Home » vendégposztok » Az afrikai elefántcsont-kereskedelem

Az afrikai elefántcsont-kereskedelem

1980-as évek óta az Afrikában élő elefántok száma a felére csökkent. Évente körülbelül harmincezer elefánt pusztul el az orvvadászat és az illegális elefántcsont-kereskedelem következtében.

Az afrikai elefántok számának alakulása

Az vadonban élő afrikai elefántok száma az elefántcsont- kereskedelem 1989-es betiltása óta továbbra is rohamosan csökken. A XIX. század folyamán a becslések szerint még mintegy 26 millió elefánt vándorolt Afrika-szerte. Ez a szám már a XX. század elejére is jelentősen csökkent, az 1930-as években 3-5 millióra. Ebben a korszakban jómódú európaiak gyakran jártak elefántvadászatra Afrika országaiba. Az elefántcsontból billiárdgolyót, zongorabillentyűt készítettek, a hölgyek számára pedig fésűnyelet faragtak belőle.

A 80-as években a becslések szerint már csak 1,2 millió egyed élt Afrika szavannáin. A nemzetközi közösség a rohamosan csökkenő egyedszámok hatására fokozatosan egyre több figyelmet fordított az elefántvadászatra és az elefántcsont-kereskedelem visszaszorítására.

Forrás: National Geographic

Forrás: National Geographic

Nemzetközi fellépés az elefántcsont-kereskedelem ellen

1973-ben megszületett a CITES Egyezmény (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), melynek célja, hogy a veszélyeztetett fajok kereskedelemét megakadályozza, lecsökkentse. A CITES Egyezmény kiegészítéseként 1989-ben nemzetközileg betiltották az elefántcsont- kereskedelmet. Ennek ellenére azonban a mai napig nem sikerült felszámolni a mértéktelen orvvadászatot Közép- és Kelet-Afrika országaiban.

A 2002-es évben például az érintett országok pénzügyi problémái miatt a CITES különleges engedményt tett, mely lehetővé tette Namíbia, Botswana, Zimbabwe és a Dél-Afrikai Köztársaság számára, hogy összesen 60 ezer tonna elefántcsontot adjon el Kínának és Japánnak. Tehát nem sikerült teljes mértékben érvényre juttatni az egyezmény rendelkezéseit.

Az afrikai elefántok száma ma 400-500 ezerre tehető. A néhány évtizeddel ezelőtt vándorló ötezres elefántcsordákkal való találkozás mára elképzelhetetlenné vált, ma már egy kétszázötven egyedből álló csorda is ritkaságnak számít.

Kik és pontosan hol vadásznak az elefántokra? 

Az orvvadászat központja Kelet és Közép-Afrika. A kelet-afrikai országok közül Tanzániában és Mozambikban esik a legtöbb elefánt az orvvadászat áldozatául. A National Geographic által közölt adatok szerint Tanzániában 2010 és 2015 között az elefántok száma 110 ezerről 44 ezer alá csökkent, míg Mozambikban 50 %-kal csökkent az elefántállomány.

A kelet-afrikai régióban főként a mélyszegénységben élő vidéki emberek és az alulfizetett vadőrök pusztítják az elefántokat.

Közép-Afrika államaiban, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Dél-szudáni Köztársaság,a Közép-Afrikai Köztársaság, Csád és Szudán területén ezzel szemben komolyan felfegyverzett csoportok vadásznak az elefántokra. Az egyik ilyen milícia az Úr Ellenállási Hadserege (LRA), amely főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Garamba Nemzeti Parkban tevékenykedik és vív véres harcokat a helyi vadőrökkel.

A legyilkolt elefántok agyarát különböző csempészutakon keresztül Kínába szállítják, ahol dísztárgyakat, szobrocskákat, kínai evőpálcikákat, ékszereket, csecsebecséket készítenek belőlük. Egy font súlyú (kb. 1,5 kiló) elefántcsont kezdeti ára 66 és 397 dollár között mozog, mire azonban Kínába ér és a drága boltok kirakataiba kerül, a kifaragott,megmunkált tárgyak ára az égbe szökik.

Egyes felmérések szerint az agyarkereskedelemből származó jövedelem évente elérheti a 7-10 milliárd dollárt, ezzel megszerezve a nemzetközi illegális kereskedelem rangsorának ötödik helyét.

Az afrikai orvvadászok és fegyveres bandák bevételeikből főleg fegyvereket és lőszert vásárolnak.

Az elefántcsont-kereskedelem visszaszorítására irányuló törekvéseket nagyban nehezíti a korrupció. A bűnszervezetek elleni fellépés igen gyenge, az elefántcsont-kereskedelemből származó bevételekből sokszor az Afrikában tevékenykedő terrorszervezetek is részesülnek (pl. al-Shabab). Ez a tényező, illetve a nemzeti parkokban járőröző vadőrök és katonák hiányos felszerelése hozzájárul ahhoz, hogy az ormányosok védelmére irányuló törekvések egyelőre nem vezethetnek teljes sikerre, nem beszélve arról, hogy a népesség folyamatos növekedésével az elefántok élőhelye is zsugorodik.

Forrás: National Geographic

Forrás: National Geographic

Kína, Hong Kong és az Egyesült Államok szerepe

Kína után az Egyesült Államok a második legnagyobb elefántcsont- felvevő piac. A kereskedők elsőként Kínába csempészik be az illegális árut, melynek mintegy 90 %-a Hong Kongon keresztük érkezik az országba. Kínából a már megmunkált elefántcsontot szállítják az Egyesült Államokba.

Az amerikai elnök, Barack Obama és Hszi Csin-ping kínai államfő 2015 őszén aláírtak egy egyezményt, melyben mindkét fél kötelezettséget vállal az illegális elefántcsont-kereskedelem visszaszorítására. Az idei évben pedig Hong Kong kormányzója jelentette be, hogy rövidesen az elefántcsont kereskedelmét, importját és egyben exportját tiltó rendelkezést hoznak.

Mindkét lépés rendkívül fontosnak számít, hiszen ha Kínában és Hong Kongban is illegálissá válna az agyarkereskedelem, az jelentős mértékben csökkenthetné az afrikai orvvadászok ebből fakadó jövedelmét, ezzel pedig megállíthatná a már mértéktelenné váló elefántvadászatot és újra szaporodhatna, gyarapodásnak indulhatna az afrikai elefántállomány.

 

 

 

 

Az Afrikablog gyakornoka, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója.

1 Comment

  1. Nagyon tetszik, ahogyan ir, korrekt es felkeszult..
    Udvozlettel
    Szabo Agi
    Gratulalok ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.