A Sasszemklinika Kongóba szállíttatja használt szemüvegedet!

Egy kedves ismerősöm nemrég Önöknél műttette meg a szemét, és tőle hallottam, hogy a Sasszem Klinika használt szemüvegeket gyűjt és Kongóba szállíttatja azokat. Kérem,meséljen kicsit részletesebben is a kezdeményezésről!

Sasszem lézerkezeléseket végzünk. Vagyis megszabadítjuk az embereket a szemüvegektől, kontaktlencséktől. Napjainkban már a kontaktlencse-viselés a legnagyobb kockázattal járó látásjavítási módszer. A lézeres szemműtét is biztonságosabb. A műtét fájdalommentes és pár perces, majd felülnek a páciensek és élesen látnak. A műtőből kilépve már nem tudják használni a szemüvegüket, így sokan nálunk hagyták. Aztán kitettünk egy szemüveggyűjtőt a műtő előterébe, és egyre többen bedobták a szemüvegüket. Látványos volt a sok szemüveg együtt, és még többeket késztetett arra, hogy ők is leadják. Mi vagyunk a legnagyobb lézerklinika Magyarországon. Eddig több mint 85.000 lézerkezelést végeztünk. Rengeteg szemüveg összegyűlt és szerettük volna hasznosítani.

Először arra gondoltunk, hogy Magyarországon segítünk a rászorulóknak. Karácsonykor meg is hirdettük, hogy bárkinek küldünk ingyen szemüveget, csak adja le a dioptriákat és cylindereket. Jöttek is szép számmal az igények, azonban nagyon nehéz olyan szemüveget találni, amelynek mindkét lencséjén egyezik a dioptria, a cylinderérték, a cylinder tengelye és a pupillatávolság is a kérttel. Így érdemi segítséget nagyon kevés embernek tudtunk nyújtani. Hiába küldtünk ingyen szemüveget, ha nem látott jól vele a szemüvegkérő. Számolgattunk! Ha csak a keret jó, az kevés segítség, mert az optikák hozott keret esetén semmilyen kedvezményt nem adnak a lencsékből. Teljes áron drágák a lencsék, míg akciósan (ha mindent az optikában vesznek, keretet és lencsét is) ugyanennyiért lehet szemüveghez jutni a legtöbb optika akcióin belül, és akkor új szemüveget kapunk, aminek a lencséi is ránk szabottak. Emellett már a Válság Szemüvegdiszkont is olcsó áron tud szemüvegeket adni. Szóval itthon nem megtérülő a szemüveg-jótékonykodás. Megpróbáltuk.

Miért pont a Kongói Demokratikus Köztársaságot választották kezdeményezésük helyszínéül. Olvastam, hogy Dr. Hardi Richárd szerzetes-szemészorvos is ebben az országban tevékenykedik, esetleg vele is kapcsolatban állnak?

Tovább gondolkodtunk, hogy hogyan hasznosíthatnánk a szemüvegeket, ha itthon nem jártunk sikerrel. Ekkor akadt a kezünkbe a National Geographic 2015. augusztusi száma, amelynek címlapján Hardi Richárd szerzetes-szemészorvos egyik kongói páciense látható „SZEMÜK FÉNYE – ezreket gyógyít afrikai misszióján a magyar orvos” címmel. A cikk bemutatja Richárd doktor kongói munkásságát beszédes képekkel, amely minket is lenyűgözött. Aztán a Nők Lapja is a 2015. szeptember 9-ei számában a „A kongói őserdők hősé”-vel foglalkozott mind a nyomtatott, mind az online felületükön. Láttuk, hogy kiállítás nyílt a Richárd doktorral készült képekből:  Majd Hajdú D. András Cataracta fotósorozata Természet és tudomány kategóriában 1. helyezést ért el a 34. magyar Sajtófotó pályázaton. Szerettünk volna mi is segíteni Richárd doktornak. Így felvettük vele a kapcsolatot. Ő pedig jelezte, hogy hamarosan Budapestre érkezik, és szívesen ellátogat a Sasszemklinikára. Örömmel fogadtuk. Egy csupaszív embert ismertünk meg személyében. Körbevezettük a klinikán. Jelezte, hogy lát néhány letakart szemészeti műszert. Ha esetleg nincs rá szükségünk, akkor ő biztosan tudja hasznosítani. Állandóan csak a kongói rászorulókon jár az esze. Ő tényleg erre tette fel az egész életét. Így megegyeztünk, hogy az összes nálunk lévő szemüveget és néhány régebbi műszerünket átadjuk neki.

Dr. Hardi Richárd a Sasszemklinikán

Kihívás volt az is, hogy hogyan csomagoljunk be 60 kg-nyi szemüveget úgy, hogy azok bírják a légi-és vízi közlekedést is. Ütésállóak legyenek, ne törjenek össze. Az első szállítmányunk időközben szerencsésen megérkezett Richárd doktor épülő kongói szemészeti központjába. Ő éppen misszión volt Kongó elhagyatott részein, a legszegényebbeknek is segítve, így munkatársai bontották fel a küldeményeket.

60 kg szemüveg érkezett Kongóba!

 Hogyan reagálnak a pácienseik, amikor megtudják, hogy használt szemüvegükkel rászorulókon segíthetnek?

Sasszemű pácienseink láthatóan örülnek, hogy a hátrahagyott szemüvegeik nem a szemétben végezték, hanem újrahasznosítottuk őket, valakinek nagy segítséget jelentenek, még ha egy másik kontinensen is. Kongóban nagy szükség van ezekre a keretekre és lencsékre. Sokan ezeknek köszönhetően tudnak ismét dolgozni, iskolába járni, hasznos tagjai lenni a családjuknak, a társadalomnak.

Hány felajánlást kapnak általában havonta, és hogyan teszik használhatóvá a kidobott, megunt szemüvegeket?

Pácienseink szemüveggel lépnek be a műtőbe és szemüveg nélkül lépnek ki, mivel egyből élesen látnak. Most még többen hagyják itt a szemüvegüket, mert tudják, hogy becsomagoljuk és elszállítjuk őket Kongóba. Nekik már úgysincs rájuk szükségük. Egyre többen írnak nekünk, hogy vannak otthon is elfekvő szemüvegeik, amiket már nem használnak, hogyan tudják eljuttatni hozzánk. Leadhatják a Sasszemklinikán nyitva tartási időben (a Margit Kórházzal szemben van a bejáratunk) vagy postázhatják nekünk a klinika címére: Optik-Med Sasszemklinika 1032 Budapest, Bécsi út 183. Ezeket is eljuttatjuk Kongóba.

Van-e rá esély, hogy aki leadja a használt szemüvegét, megtudja, kihez kerül Kongóban?

Sajnos itt még nem tartunk, de szép cél. A mi fejünkben is megfordult. Ha kivitelezhető, akkor rajtunk nem fog múlni. A következő körben azon dolgozunk, hogy felcímkézett szemüvegeket tudjunk küldeni. Vagyis a lencsék pontosan bemértek legyenek. Ez is nagy segítség lesz.

Véleménye szerint az Önök kezdeményezése elindíthat-e egy hullámot Magyarországon, amelyhez más cégek is csatlakoznak? Ismernek esetleg más cégeket is a piacon, akik segíteni próbálnak a saját tevékenységi körükön belül?

Ezen még nem gondolkodtunk, de semmi jó elrontója nem kívánunk lenni. Állunk elébe minden jó kezdeményezésnek.

Plusz egy: Igaz, hogy Afrikában sokkal több a szembetegség? Vajon ennek mi lehet az oka?

Erről érdemes egy interjút készíteni magával Richárd doktorral. Hihetetlen történetei vannak. Ezt azonban mi is megkérdeztük tőle. Elmondta, hogy ott is sokan látnak rosszul (dioptriások és cylinderesek), illetve Kongó az egyenlítő mentén helyezkedik el, így nagyon magas az UV sugárzás, amely szürkehályogot okoz. Ezért kell nekünk is 100% UV szűrős napszemüveget viselni erős UV sugárzás esetén. Elszürkül majd elsötétedik a világ egy idő után, ha nem kezelik. Sokan élnek vakon emiatt. Napokig gyalogolnak a betegei, hogy eljuthassanak hozzá. A legtöbb műtétje katarakta, vagyis szürkehályog műtét. Nagyon drágák a beültetett műlencsék. Sokuknak csak az egyik szemét tudja megoperálni. A két szem műtétje között amúgy is legalább 2 hetet kell várni. Ezt sokan nem tudják megvárni. A beültettet lencsék többnyire egyfókuszúak, ezek az olcsóbbak. Így egy távolságra lát jól a páciens műtét után. Vagy távolra, vagy közelre. Attól függ, mire használja inkább a páciens a látását. Így a másik távolságra szemüveg szükséges a legtöbb esetben. Ezért jönnek jól a kiküldött szemüvegek. Ha csak a keret, vagy külön a lencsék hasznosíthatók, akkor is.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének (MTA KRTK VGI) tudományos munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Gazdasági és Közpolitikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük