A vendégelőadók és a képzés elérhető közelségbe hoznak egy sikeres életpályát a ruandai nők számára A fotót készítette: Dr. Tarrósy István

A nők küzdelme az egyenjogúságért és a felemelkedésért Ruandában

Civil női érdekképviselet Ruandában

A 2015 márciusában megvalósuló két hetes ruandai terepmunkánk során nemcsak a 64 százalékos, egyben világelső női parlamenti reprezentációs arány hátterére, hanem a helyi civilek női egyenjogúsággal kapcsolatos tevékenységére is kíváncsiak voltunk. Ennek okán témavezetőmmel Dr. Tarrósy Istvánnal, és Vörös Zoltán kollégámmal több, a társadalmi nemek közötti egyenlőség megteremtését szorgalmazó helyi civil szervezethez (NGO) is ellátogattunk, azok vezetőivel pedig interjút készítettünk. A Kigaliban található NGO-k munkája a helybéli nők számára nyújt segítséget az oktatás, az egészségügy vagy családtervezés területén. A továbbiakban ezen civil szervezetek tevékenysége kerül bemutatásra.

Nyamirambo Women’s Center

Kigali Nyamirambo elnevezésű, többnyire muszlimok által lakott kerületében, M. Aimee Umugenivel, a helyi Nyamirambo Women’s Center (NWC) nevű civil szervezet elnökével beszélgettünk a ruandai nők jelenlegi helyzetéről. A 2008-ben megalakult, akkoriban mindössze három tagot számláló civil szervezet kifejezetten a Nyamirambo területén élő hátrányos helyzetű nők segítésének céljából szerveződött. Ahogy Umugeni meséli, lakókörnyezetében számos olyan nővel találkozott, akik nemhogy általános iskolai végzettséggel, de az írni és olvasni tudás készségével sem rendelkeztek.

Ruandában a muszlim vallásúak aránya a társadalomban 5% alatti A fotót készítette: Dr. Tarrósy István

A genocídium és egyéb tragikus történetek inspirálták Umugenit arra, hogy létrehozza az NWC-t. Az immáron hét éve stabilan működő, tizennyolc állandó taggal rendelkező központ a szlovén külügyminisztérium időszakos támogatását is magáénak tudhatja, ám mára önálló bevétellel is rendelkezik. A vállalkozó kedvű nők megtanulhatnak írni és olvasni, elsajátíthatják a francia, illetve az angol nyelvet (vagy éppen fejleszthetik nyelvtudásukat), valamint számítástechnikával és varrással kapcsolatos gyakorlati ismeretekre is szert tehetnek. Az utóbbi két tevékenység azért is bír fontos szereppel, mert az elkészített áruk egyrészről a szervezetnek, másrészről pedig a későbbiek során egyénileg a tagoknak is bevételt nyújtanak. A központ számára financiális forrást tehát az elkészített áruk, valamint az idegenvezetés jelentik. Az idegenvezetés során a szervezet tagjai a környék nevezetességei mellett olyan helyekre kalauzolják el a turistákat, ahol a helyi közösségek mindennapjait figyelhetik meg. Ez azért is különleges program, mert a helyiek hétköznapjai legtöbbször láthatatlanok maradnak a külföldiek számára. A tanulás és olvasás népszerűsítésének céljából a szervezet rendelkezik továbbá egy közel ötszáz kiadványt számláló könyvtárral, egy varrószobával, valamint a szervezet tagjai által elkészített termékek értékesítésére létrehozott kis üzlettel, ahol a táskáktól kezdve ruhákon át az ékszerekig számos igényesen elkészített kiegészítő vásárolható.

Akilah Institute for Women

„A győztesek nem azok, akik sosem buknak el, hanem azok, akik sosem adják fel!” Ilyen és ehhez hasonló bátorító szavak díszítik az Akilah (szuahéli nyelven a szó jelentése bölcsesség) elnevezésű civil szervezet falait. Az Akilah Institute for Women (AIW) a nők felsőfokú képzésekben való fokozott részvételét elősegítő szerveződés. Aline Kabanda-val, az AIW ruandai képviseletének igazgatójával beszélgettünk a helyi nők és az oktatás kapcsolatáról. A 2010 óta működő AIW olyan hároméves felsőfokú képzést nyújt a Ruandában és Burundiban élő fiatal nők számára, amely főként a vendéglátásra és a vállalkozás-vezetésre fókuszál. A szervezet célja, hogy az ambiciózus lányok a személyiségükhöz legjobban illő pályát válasszák (erre vonatkozóan külön pályaorientációs tanácsadást szervez az intézmény), ahol a későbbiekben kamatoztathatják és kibontakoztathatják tudásukat. Ha pedig a képzés sikerességére vagyunk kíváncsiak, az elhelyezkedési arányokról szóló statisztikai-adatok magukért beszélnek: az AIW-nél tanult diákok több mint 90 százaléka jut álláshoz közvetlenül a tanulmányok befejezését követően. A diáklányokat, akiknek többsége az alsó középosztályból kerül ki, felvételi eljárás során választják ki. Ahogy Kabanda fogalmaz, legfőképpen az „I can do it!”, azaz a „Képes vagyok rá!” hozzáállást keresik a lányokban. A szervezet nem titkolt célja ugyanis, hogy az itt szerzett tudás birtokában lévő lányok a nemek közötti egyenjogúságot, valamint a női érdekeknek az érvényesülését szem előtt tartva, munkásságukkal pozitív változást indukáljanak a ruandai társadalomban.

A vendégelőadók és a képzés elérhető közelségbe hoznak egy sikeres életpályát a ruandai nők számára A fotót készítette: Dr. Tarrósy István

A vendégelőadók és a képzés elérhető közelségbe hoznak egy sikeres életpályát a ruandai nők számára A fotót készítette: Dr. Tarrósy István

Annak érdekében, hogy a lányok testközelből ismerhessék meg a számukra követendő példaként szolgáló nők tevékenységét, az intézmény számos vendégelőadót, köztük női politikusokat, szenátorokat, vállalkozókat, valamint kiemelkedő civil és önkéntes tevékenységet végző nőket hív meg. A szervezetet az interneten kívül számos fórumon, köztük rádió és tv programokban népszerűsítik, ahol nem ritkán az intézményben tanuló vagy már a munkaerőpiacon elhelyezkedett lányok számolnak be a képzés során és a munkahelyen szerzett tapasztalataikról. A felvételt és egyben ösztöndíjat nyert lányok (az intézmény fiúk számára nem biztosít képzést) a képzés díjának mindössze tíz százalékát kötelesek megfizetni, a többit támogatásokból és adományokból fedezi az AIW. Jelenleg Ruandában 280, Burundiban pedig 150 lány tanul az intézményekben, a már végzett öregdiákok (alumni) száma pedig 95 fő. Kabanda elmondása szerint a jövőben a Kelet-afrikai Közösség többi államában is terveznek oktatási intézményeket nyitni, minden esetben igazodva a helyi sajátosságokhoz és értékrendhez.

Aspire Rwanda

Az Aspire Rwanda (AR) hátrányos helyzetben lévő ruandai nőket segítő civil szervezet. A gyermekmegőrzőből, nagy udvarból, irodából és tanteremből álló AR székhelyén Peace Ruzage, a szervezet alapítója és ügyvezető igazgatója fogadta csoportunkat. A helyszín körbejárását követően Ruzage az AR céljairól és eddig elért eredményiről számolt be nekünk. A szervezet Kigaliban, valamint egy vidéki, Runtuga nevű településen üzemeltet központokat. Ruzage az 1994-es népirtást követően alapította az AR-t. A genocídiumot követően szembesült ugyanis azzal, hogy környezetében számos olyan özvegy és kisgyermekes anya maradt egyedül, akik önállóan kényszerültek fenntartani magukat, ám semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeztek. Ruzage, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű nőkön segítsen, 12 hónapon át tartó képzések szervezését tette az AR fő profiljává. A csoportok ötven fővel indulnak, ám ottlétünkkor Ruzage elmondta, hogy rengeteg jelentkező van, így például a mostani fodrászatot tanuló csoport, melynek tagjaival mi is találkoztunk, hetven fős.

Látogatásunkkor is lelkesen gyakoroltak a hallgatók A fotót készítette: Dr. Tarrósy István

Ezen kívül még főzés, kézműves, valamint angol tanfolyamokon vehetnek részt a felvételt nyert nők. A tanulmányok befejezését követően pedig kisebb csoportos vállalkozásokba való bekapcsolódással nyílik lehetőségük arra, hogy megélhetést biztosítsanak saját maguk és családjuk számára. Az AR-nak nagyon fontos részét képezi továbbá a családtervezés, azaz a tudatos gyermekvállalással, ezen belül a különböző fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos ismeretek oktatása.

Az óvodában vigyáznak a gyerekekre, amíg édesanyjuk tanul A fotót készítette: Dr. Tarrósy István

A kisgyermekes anyák képzésének hatékonyságát a szervezet területén működő, óvodaként funkcionáló gyermekmegőrző segíti, mely a teljes képzés ideje alatt biztosít felügyeletet és étkezést a gyermekek számára.

Rwanda Women’s Network

A Rwanda Women’s Network (RWN), azaz a ruandai nők hálózata az imént bemutatott szervezetek többségéhez hasonlóan a népirtást követően alakult meg, és szintén a hátrányos helyzetű nőket segíti. Ahogy az Peter Turyahikayo, a RWN programmenedzserének és egyben interjúalanyunknak az elmondásából kiderül, a civil szervezet fő célja, hogy a genocídium női túlélői számára képzések, egészségügyi kezelések, valamint a közösségépítés szervezésével segítséget nyújtson. A RWN központ szintén Kigaliban található, különlegessége pedig, hogy a székhelyén egészségügyi centrum/klinika is üzemel. Az RWN számára anyagi támogatást az egyesült államokbeli Church World Service nyújt.

Összegzés

Láthatjuk tehát, hogy Ruandában nem csak kormányzati szinten, hanem a civil szférában is komolyan veszik a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenség felszámolását. Annak ellenére viszont, hogy az imént említett szervezetek többsége állami támogatást is maga mögött tudhat, politikusokkal nem áll kapcsolatban. Mikor arról kérdeztük a szervezetek vezetőit, hogy mely parlamenti képviselőkkel, különös tekintettel a női politikusokra, működnek együtt, az esetek nagy részében azt a választ kaptuk, hogy inkább elhatárolódnak a politikai élettől. Ezen válaszok mögött álló pontos okokra való fényderítés csak hosszadalmasabb kutatómunka eredményeképp lehetséges. Ám az látható, hogy a gender kérdésekben való előrelépés nemcsak kormányzati szintről, hanem alulról szerveződő, úgynevezett grass-roots tevékenységek formájában is tetten érhető.

A Pécsi Tudományegyetem BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola Politikatudományi Doktori Programjának doktoranda hallgatója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük